Politieke Junkies

Politieke Junkies is dé politieke ontspinshow. Binnenhof-watchers en politiek analisten ontrafelen in De Balie de mooiste en meest bepalende politieke fragmenten van voor en achter de Haagse schermen. Wat je niet te zien kreeg, krijg je te weten. Wat je wel zag, krijgt een andere betekenis. Na Politieke Junkies kun je nooit meer zoals vroeger naar politiek kijken.

Politieke Junkies wordt maandelijks georganiseerd in De Balie. De show is live bij te wonen door tickets te kopen op de website van De Balie. Liever thuis kijken? Dat kan via NPO Politiek, Salto TV en de livestream van De Balie. Herhalingen van de show zijn te zien op NPO Politiek of op ons YouTube-kanaal.

Geschiedenis

In 2010 besloten programmamaker Jelmer Uitentuis en journalisten Martijn de Greve, Pieter Hilhorst en Afran Groenewoud – onder het genot van een paar biertjes – dat het tijd werd voor een programma waarin op een andere manier naar politiek zou worden gekeken. Er werd een vaag concept bedacht, dat in aanloop naar de Tweede Kamer-verkiezingen van 2010 leidde tot de twee eerste shows van Politieke Junkies, in Pakhuis de Zwijger te Amsterdam. Na de verkiezingen vonden op deze locatie nog zes shows plaats, met gasten als Jaap Jansen (Pauw & Witteman, BNR) en Nynke de Zoeten (Nieuwsuur), waarbij Martijn de Greve en Pieter Hilhorst de presentatie verzorgden.

Met veel uitproberen en weggooien werd het concept van Politieke Junkies steeds sterker. In 2011 verhuisde de show naar De Balie, waar ze maandelijks werd georganiseerd – eerst nog in de wat kleinere salon, daarna in de grote zaal van het debatcentrum. Tot op de dag van vandaag vindt Politieke Junkies iedere maand plaats in de grote zaal van De Balie.

Ook organiseerden we Politieke Junkies een aantal keer op locatie: in 2011 bij BKB-avonden over de Amerikaanse, Duitse en Provinciale Staten-verkiezingen die dat jaar plaatsvonden, en rond de Tweede Kamer-verkiezingen van 2012, toen er twee televisieshows gemaakt werden voor de VARA.

In 2013 werd mede-oprichter en presentator Pieter Hilhorst gevraagd om wethouder te worden in Amsterdam. Het gat dat hij achterliet op het Junkies-podium werd opgevuld door journaliste en presentatrice Wouke van Scherrenburg. Zij presenteerde in februari 2015 haar laatste show, samen met Martijn de Greve, die sindsdien in zijn eentje verantwoordelijk is voor de presentatie van Politieke Junkies.

Politieke Junkies wordt maandelijks gemaakt door een enthousiaste groep vrijwilligers, allemaal met een nauwelijks te stillen verslaving voor politiek.


De website

De vernieuwde website van Politieke Junkies werd gepresenteerd op 29 mei 2015, tijdens de vijftigste editie van de show. Hier vind je alle informatie rondom Politieke Junkies en deelt de redactie fragmenten uit de Haagse- en internationale politiek die je niet mag missen.