Politieke Junkies stopt na tien succesvolle jaren

bannernieuwpj

Na tien succesvolle jaren stopt de politieke theatershow Politieke Junkies. Het programma was maandelijks te zien in De Balie en groeide daar uit tot één van de best bezochte en langstlopende programma’s. Politieke Junkies ontving jarenlang de top van de Nederlandse parlementaire journalistiek. Deze journalisten en columnisten vertelden de verhalen van achter de schermen in Den Haag, de verhalen die het publiek anders niet te horen of zien zou krijgen. Ze werden daarbij beoordeeld door politici, die als jury voor één keer hun oordeel over de journalisten mochten uitspreken – in plaats van andersom. Martijn de Greve presenteerde 10 jaar lang het programma, tot 2013 samen met oud-journalist en wethouder Pieter Hilhorst en tot 2015 met journalist Wouke van Scherrenburg.

“Waarom stoppen? We hebben een ongelooflijk mooie rit gehad. We hebben alles eruit gehaald wat erin zit, maar het vernieuwende is eraf: je ziet het format inmiddels op andere plekken terugkomen. Dit is een uniek moment: stoppen op je hoogtepunt. We zitten maandelijks ramvol, tickets worden op Ticketswap verhandeld en we staan in de top tien locaties voor datingsites. Kamerleden staan letterlijk in de rij om voor één keer in hun leven de rollen om te draaien en de journalisten te recenseren. Het is mooi geweest. ”Martijn de Greve

“Het succes van ontspin-show Politieke Junkies toont aan hoe belangrijk het is om langer de tijd te nemen om over politiek te praten. Het is ongelooflijk wat de vrijwilligers van Politieke Junkies jarenlang gemaakt hebben. In het volgende seizoen komt De Balie met een nieuw politiek programma.” – Yoeri Albrecht, directeur van De Balie

Op 5 oktober vindt de allerlaatste aflevering plaats, The best of Politieke Junkies. Een selectie van topjunkies en natuurlijk een politiek kanon geven nog één keer acte de présence om daarna met alle bezoekers het einde van Politieke Junkies te vieren. Tijdens dit afscheidsspektakel wordt de wisselbokaal, gemaakt door kunstenares TINKEBELL., definitief uitgereikt.

Kijk hier eerdere afleveringen van Politieke Junkies terug.

De redactie van Politieke Junkies bestaat volledig uit vrijwilligers, allemaal met een nauwelijks te stillen verslaving aan politiek: Martijn de Greve, Barbara Bos, Marie-Louise Schonewille, John de Zwart, Anne Schepers, Jeroen Slot, Floris van Dort, Joost Bekendam, Iftin Abokor, Jaap Jansen, Tom Groot Haar en Maartje Nugteren.

Politieke Junkies werd bedacht door Jelmer Uitentuis, Afran Groenewoud, Martijn de Greve en Pieter Hilhorst.