Max van Weezel (1951-2019) overleden

Politieke Junkies - de Finale winnaars

Een politieke junkie is heengegaan. Vandaag is Max van Weezel overleden, vriend van de show en winnaar van Politieke Junkies – de Finale. Wij hebben ongelooflijk veel van Max geleerd en enorm genoten van zijn kennis, zijn politieke inzicht en zijn grote gevoel voor humor. De redactie koestert de vele momenten met Max en we gaan hem verschrikkelijk missen. Wij wensen Anet en Natascha veel sterkte.

Lees hier een profiel van Max op NOS.nl.

Bekijk: Politieke junkie Max van Weezel

Politieke Junkies – de Finale met winnaars team Max van Weezel en Joost Vullings:

 


De allerlaatste Politieke Junkies!

Politieke Junkies - de Finale winnaars
Foto: Kaj Leers

Politieke Junkies – de Finale! Is gewonnen door niemand minder dan Max van Weezel en Joost Vullings! Zij wonnen de bokaal tijdens de allerlaatste show op 9 november  in de Rabozaal van Internationaal Theater Amsterdam. Hun namen worden gegraveerd in de Politieke Junkies-bokaal, die een jaar tentoongesteld wordt in De Balie, thuishonk van Politieke Junkies. Na een jaar verhuist de bokaal naar het Stedelijk Museum. De bokaal is gemaakt door kunstenares Tinkebell en is aan de winnaars uitgereikt door jury Alexander Pechtold.

Kijk Politieke Junkies – de Finale! hier terug.

Politieke Junkies - de Finale iedereen
Foto: Kaj Leers

De redactie wil graag iedereen bedanken die heeft bijgedragen aan Politieke Junkies: oprichters Jelmer Uitentuis, Afran Groenewoud, Pieter Hilhorst en presentator Martijn de Greve, oud-presentator Wouke van Scherrenburg, oud-redacteuren Emma Anbeek van der Meijden, Anne de Blok, Kim Brouwers, Roelf Jan Duin, Fieke Hamers, Daphne van der Kroft en Kaj Leers, oud-editors Jasper Wezenberg, Maartje Nugteren en Tom Groot Haar, en de medewerkers van Pakhuis de Zwijger, Internationaal Theater Amsterdam en van ons clubhuis, De Balie.

Dank aan alle panelleden en juryleden.

En dank aan jou! Als publiek maakten jullie mogelijk dat Politieke Junkies tien jaar lang kon bestaan. Wil je op de hoogte blijven wanneer de redactie van Politieke Junkies aan iets nieuws gaat werken? Stuur ons een mail: politiekejunkies@gmail.com.

Tot ziens!

– De redactie van Politieke Junkies:
Martijn de Greve, Barbara Bos, John de Zwart, Jaap Jansen, Iftin Abokor, Marie-Louise Schonewille, Floris van Dort, Niels Stet, Anne Schepers, Jeroen Slot, Joost Bekendam en Arthur van Ree.

 


Jury Politieke Junkies – de Finale bekend

Clvf0MAWIAAesxD

Op 9 november om 20uur start Politieke Junkies – de Finale in de Stadsschouwburg in Amsterdam. Vier teams, bestaande uit journalisten met de meeste overwinningen op hun naam, strijden voor de allerlaatste keer om de Politieke Junkies-bokaal en eeuwige roem.

Wij stellen de strijders aan u voor:

Team Volkskrant:
Sheila Sitalsing, columnist voor de Volkskrant, Opzij en Buitenhof
Frank Hendrickx, politiek verslaggever De Volkskrant

Team NOS:
Nynke de Zoeten, politiek verslaggever NOS Nieuwsuur
Xander van der Wulp, politiek verslaggever NOS Journaal

Team NRC Handelsblad:
Marike Stellinga, verslaggever en columnist NRC
Tom-Jan Meeus, politiek columnist NRC, auteur Haagse Invloeden

Team Vullings en van Weezel, podcast voor Met het oog op morgen:
Joost Vullings, politiek verslaggever EenVandaag
Max van Weezel, politiek commentator Vrij Nederland, presentator Met het oog op morgen en Argos

De jury
Het belooft een titanenstrijd te worden, beoordeeld door niemand minder dan Alexander Pechtold, tot voor kort fractievoorzitter van D66. Zolang Politieke Junkies er was, was Alexander Pechtold er ook. Met zijn kennis en ervaring legt hij het panel langs de meetlat. Wie wint de Politieke Junkies-bokaal?

De Politieke Junkies-afterparty!
Met een knal luiden we Politieke Junkies uit. Na afloop van de show in de Stadsschouwburg steken we het Leidseplein over naar De Balie voor de Politieke Junkies-afterparty. Een kaart voor de show geeft tevens toegang tot het feest. DJ Joost de Bruin draait.

 

Politieke Junkies – de Finale! wordt op vrijdag 9 november 2018 vanaf 20:00 uitgezonden op NPO Politiek.


Finalisten Politieke Junkies – de Finale bekend

PSscreenshotmei

Op 9 november 2018, om 20:00, start Politieke Junkies – de Finale in de Stadsschouwburg te Amsterdam. Vier teams, bestaande uit de journalisten met de meeste overwinningen op hun naam, strijden voor de allerlaatste keer om de Politieke Junkies-bokaal en eeuwige roem.

Wij stellen de strijders aan u voor:

Team Volkskrant
Sheila Sitalsing, columnist voor de Volkskrant, Opzij en Buitenhof
Frank Hendrickx, politiek verslaggever de Volkskrant

Team NOS
Nynke de Zoeten, politiek verslaggever Nieuwsuur
Xander van der Wulp, politiek verslaggever NOS Journaal

Team NRC Handelsblad
Marike Stellinga
, verslaggever en columnist NRC
Tom-Jan Meeus, politiek columnist NRC, auteur van Haagse Invloeden

Team Vullings & van Weezel (podcast voor Met het oog op morgen)
Joost Vullings, politiek verslaggever EenVandaag
Max van Weezel, politiek commentator Vrij Nederland, presentator Met het oog op morgen en Argos

Het belooft een titanenstrijd te worden, beoordeeld door en professionele jury. Wie dat is, wordt volgende week bekendgemaakt.

 


Politieke Junkies – de Finale!
Vrijdag 9 november, 20:00-22:00
Stadsschouwburg Amsterdam


Politieke Junkies: de Finale verhuist naar de Rabozaal

DdgP_saXcAAmlJ5.jpg large

Wegens overdonderende belangstelling hebben we de finale van Politieke Junkies verplaatst naar Rabozaal van het Internationaal Theater Amsterdam. Nog meer plaats voor alle junkies! Met na afloop de Politieke Junkies afterparty in De Balie.

Na tien succesvolle jaren stopt Politieke Junkies! Maar niet zonder een afscheidsspektakel: in Politieke Junkies: De Finale geeft een selectie van topjunkies én een politiek kanon nog één keer acte de présence, om daarna met alle bezoekers het einde van Politieke Junkies te vieren. De wisselbokaal, gemaakt door kunstenares TINKEBELL., wordt definitief uitgereikt. Verwacht het beste van tien jaar ontspinnen en ontframen achter de schermen van de Haagse politiek.

Deze aflevering van Politieke Junkies wordt gemaakt door Martijn de Greve, Barbara Bos, Marie-Louise Schonewille, John de Zwart, Anne Schepers, Jeroen Slot, Floris van Dort, Joost Bekendam, Iftin Abokor, Jaap Jansen en Arthur van Ree.

Let op, de datum is verplaatst van 5 oktober naar 9 november.

Klik hier voor kaarten


Politieke Junkies stopt na tien succesvolle jaren

bannernieuwpj

Na tien succesvolle jaren stopt de politieke theatershow Politieke Junkies. Het programma was maandelijks te zien in De Balie en groeide daar uit tot één van de best bezochte en langstlopende programma’s. Politieke Junkies ontving jarenlang de top van de Nederlandse parlementaire journalistiek. Deze journalisten en columnisten vertelden de verhalen van achter de schermen in Den Haag, de verhalen die het publiek anders niet te horen of zien zou krijgen. Ze werden daarbij beoordeeld door politici, die als jury voor één keer hun oordeel over de journalisten mochten uitspreken – in plaats van andersom. Martijn de Greve presenteerde 10 jaar lang het programma, tot 2013 samen met oud-journalist en wethouder Pieter Hilhorst en tot 2015 met journalist Wouke van Scherrenburg.

“Waarom stoppen? We hebben een ongelooflijk mooie rit gehad. We hebben alles eruit gehaald wat erin zit, maar het vernieuwende is eraf: je ziet het format inmiddels op andere plekken terugkomen. Dit is een uniek moment: stoppen op je hoogtepunt. We zitten maandelijks ramvol, tickets worden op Ticketswap verhandeld en we staan in de top tien locaties voor datingsites. Kamerleden staan letterlijk in de rij om voor één keer in hun leven de rollen om te draaien en de journalisten te recenseren. Het is mooi geweest. ”Martijn de Greve

“Het succes van ontspin-show Politieke Junkies toont aan hoe belangrijk het is om langer de tijd te nemen om over politiek te praten. Het is ongelooflijk wat de vrijwilligers van Politieke Junkies jarenlang gemaakt hebben. In het volgende seizoen komt De Balie met een nieuw politiek programma.” – Yoeri Albrecht, directeur van De Balie

Op 5 oktober vindt de allerlaatste aflevering plaats, The best of Politieke Junkies. Een selectie van topjunkies en natuurlijk een politiek kanon geven nog één keer acte de présence om daarna met alle bezoekers het einde van Politieke Junkies te vieren. Tijdens dit afscheidsspektakel wordt de wisselbokaal, gemaakt door kunstenares TINKEBELL., definitief uitgereikt.

Kijk hier eerdere afleveringen van Politieke Junkies terug.

De redactie van Politieke Junkies bestaat volledig uit vrijwilligers, allemaal met een nauwelijks te stillen verslaving aan politiek: Martijn de Greve, Barbara Bos, Marie-Louise Schonewille, John de Zwart, Anne Schepers, Jeroen Slot, Floris van Dort, Joost Bekendam, Iftin Abokor, Jaap Jansen, Tom Groot Haar en Maartje Nugteren.

Politieke Junkies werd bedacht door Jelmer Uitentuis, Afran Groenewoud, Martijn de Greve en Pieter Hilhorst.


Politieke Junkies juni 2018

33035300_10216584102260435_653380515608395776_nFoto: Jaap Jansen

De laatste Politieke Junkies van het seizoen is in aantocht! Op vrijdag 22 juni zijn we van half negen tot tien te vinden op het podium van De Balie en op televisie bij NPO Politiek. Kom je kijken? Het panel bestaat tijdens de volgende editie uit Marloes Lemsom (Nieuwsuur), Fons Lambie (RTL Nieuws) en Nicole Besselink (Trouw). Kaarten zijn al te koop!


Politieke Junkies!
Vrijdag 22 juni, 20:30-22:00
De Balie, Amsterdam
Kaarten koop je hier!


Politieke Junkies mei 2018

Foto: Jaap Jansen

Foto: Jaap Jansen

Een nieuwe show is in aantocht! En wel op vrijdag 18 mei, natuurlijk weer vanaf half negen live in De Balie en op NPO Politiek. De gasten van Politieke Junkies mei 2018: Sheila Sitalsing (de Volkskrant), Thijs Niemantsverdriet (NRC) en Jeroen Stans (BNR Nieuwsradio). Het immer strenge doch rechtvaardige juryoordeel is in handen van VVD-Kamerlid Dennis Wiersma. Genoeg redenen om te komen, dus, graag tot vrijdag!


Politieke Junkies!
Vrijdag 18 mei, 20:30-22:00
De Balie, Amsterdam
Kaarten koop je hier.


Politieke Junkies april 2018

Foto: Jaap Jansen

Foto: Jaap Jansen

Het is weer tijd voor Politieke Junkies! Op vrijdag 20 april zijn we terug in De Balie en op NPO Politiek, met in het panel NU.nl-verslaggever Avinash Bhikhie én twee nieuwkomers op ons podium: Eric Smit (hoofdredacteur Follow the Money) en Marleen de Rooy (NOS). Tweede Kamerlid voor 50Plus Corrie van Brenk is de jury. Kom je kijken? Via de website van De Balie kun je kaarten kopen, en we zijn vanaf 20:30 live te volgen via NPO Politiek en de livestream van De Balie.


Politieke Junkies!
Vrijdag 20 april, 20:30-22:00

De Balie, Amsterdam
Kaarten koop je hier!


Politieke Junkies maart 2018

27973043_10215804625133994_4948706082302511297_n
Foto: Jaap Jansen

Net na de gemeenteraadsverkiezingen kun je, aanstaande vrijdag 23 maart, vanaf 20:30 natuurlijk weer terecht in De Balie en/of op NPO Politiek voor een gloednieuwe show van Politieke Junkies! Deze keer schuiven Volkskrant-journalist Ariejan Korteweg, Nieuwsuur-verslaggever en vriendin van de show Marloes Lemsom, en Stopera-verslaggever Ruben Koops van Het Parool aan met hun verhalen van achter de schermen van de politiek. Het juryoordeel is in handen van CDA-Kamerlid Anne Kuik. Kom je ook?


Politieke Junkies!
Vrijdag 23 maart 2018, 20:30-22:00
De Balie, Amsterdam (kaarten)
Of kijk live mee via NPO Politiek.


Politieke Junkies februari 2018

27332221_10215609986748156_6611280006305040361_n
Foto: Jaap Jansen

Het is weer tijd voor Politieke Junkies, en wel op vrijdag 16 februari! Kom naar De Balie of kijk live met ons mee via NPO Politiek om niets te missen van de verhalen van het toppanel, dat deze keer bestaat uit EenVandaag-verslaggever Remko Theulings, RTL-verslaggever Fons Lambie en Lamyae Aharouay, presentator van de podcast die voor iedere politieke junkie onmisbaar is: Haagse Zaken (NRC). Het juryoordeel is in handen van D66-Kamerlid Jan Paternotte. Komen/kijken dus!


Politieke Junkies!
Vrijdag 16 februari, 20:30-22:00
De Balie (kaarten) & live op NPO Politiek


Politieke Junkies januari 2018

Foto: Jaap Jansen

Foto: Jaap Jansen

Een nieuw jaar, een nieuwe maand, een nieuwe Politieke Junkies: aanstaande vrijdag zijn we terug in De Balie. Deze keer met oudgedienden Frank Hendrickx (de Volkskrant) en Emilie van Outeren (NRC), het debuut van EO-presentator Tijs van den Brink, en als jury de beste minister van Buitenlandse Zaken die de VVD nooit had: Han ten Broeke. Koop snel je kaarten!


Politieke Junkies!
Vrijdag 26 januari 2018, 20:30-22:00
De Balie (kaarten) & live op NPO Politiek


Politieke Junkies december 2017

junkies2
Foto: Jaap Jansen

De laatste Politieke Junkies van het jaar komt er aan! Op 15 december worden oudgedienden en veelvuldig winnaars Nynke de Zoeten (Nieuwsuur) en Thijs Broer (Vrij Nederland) vergezeld door een nieuwkomer: Lise Witteman! Witteman is politiek verslaggever voor De Telegraaf en werkte eerder voor WNL en Follow the Money. De verhalen van het panel worden beoordeeld door jury Lilianne Ploumen, oud-minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, en Tweede Kamerlid voor de PvdA. Kortom: deze wil je niet missen! Haal snel je kaarten bij De Balie of kijk op 15 december vanaf 20:30 met ons mee naar NPO Politiek. Graag tot dan!


Politieke Junkies op het YouTube-kanaal van De Balie

junkies3
Foto: Jaap Jansen

De uitzendingen van Politieke Junkies zijn vanaf dit seizoen terug te kijken op het YouTube-kanaal en het Vimeo-kanaal van De Balie. Klik hier om de show van september, met Laurens Boven (BNR), Nicole Besselink (Trouw), Max van Weezel (Argos) en Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) terug te kijken. De show van november met Jeroen Stans (BNR), Lars Duursma (Debatrix), Avinash Bhikhie (NU.nl) en jury Kees Vendrik is hier terug te kijken. Op 15 december zijn we er weer!


Politieke Junkies juni 2017

18664636_10213229646561139_7795899914907101952_nFoto: Jaap Jansen

De laatste Politieke Junkies van het seizoen komt steeds dichterbij! Met twee geklapte formatiepogingen, een impasse die zelfs door Herman Tjeenk Willink niet doorbroken kon worden en het aanhoudende gefluister over nieuwe verkiezingen, valt er op vrijdag 23 juni weer genoeg te ontspinnen. Te gast zijn Tom-Jan Meeus (NRC), Marloes Lemsom (Nieuwsuur) en Jeroen Stans (BNR Nieuwsradio). Kaarten zijn hier te koop. Graag tot vrijdag 23 juni, vanaf 20:30 in De Balie en op NPO Politiek!


Terugkijken: Politieke Junkies mei 2017

18519696_10213229647881172_6878235912962107467_nFoto: Jaap Jansen

Politieke Junkies mei 2017 is nu in zijn geheel of in delen terug te zien op ons YouTube-kanaal. Met Joost Vullings (NOS) over de switch van SP naar betrouwbare bestuurspartij, Floor Bremer (RTL Nieuws) over de herrijzenis van Lodewijk Asscher, Thijs Broer (Vrij Nederland) over de manier waarop Buma Klaver vakkundig uitrookte tijdens de eerste formatiepoging met VVD en D66, en jury Ron Meyer (SP).


Terugkijken: Politieke Junkies april 2017

17903339_10212862022650771_940013708152230850_n

Politieke Junkies april 2017 is nu in z’n geheel of in delen terug te zien op ons YouTube-kanaal! Met Sheila Sitalsing over het nieuwe VVD-Kamerlid Dilan Yesilgoz: the making of een mediafenomeen. Jeroen Stans over de manier waarop SP en PVV omgaan met het verliezen van de verkiezingen, en Marike Stellinga pakte de CPB-doorrekeningen erbij om te kijken waar VVD, CDA, D66 en GroenLinks het over eens zijn, en over welke punten het vechten wordt tijdens de formatie.

Op vrijdag 19 mei is Politieke Junkies terug in De Balie en op NPO Politiek. Graag tot dan!


Politieke Junkies april 2017

17353435_10212571293182716_8362009616455968258_nFoto: Jaap Jansen

Politieke Junkies is terug! Op vrijdag 14 april in De Balie en op NPO Politiek: een nieuwe show met in het panel Sheila Sitalsing (de Volkskrant), Marike Stellinga (NRC) en nieuwkomer Jeroen Stans (BNR Nieuwsradio). Het juryoordeel is in handen van het nieuwe – maar toch ook weer niet zó nieuwe – GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee. Dit wil je niet missen!
Koop hier je kaarten.

Lees verder


Terugkijken: Politieke Junkies maart 2017

17361606_10212571292462698_7221763658820010114_nFoto: Jaap Jansen

Politieke Junkies maart 2017 is nu in zijn geheel of per fragment terug te kijken op ons YouTube-kanaal. Met jury Elbert Dijkgraaf (SGP) over humor en de kabinetsformatie, NRC-redacteur Annemarie Kas over de persoonlijkheid van Rutte tijdens de campagne, Frank Hendrickx (de Volkskrant) over de uitslagenavond van de PvdA en Jos Heymans (RTL Nieuws) over de mogelijkheden van de formatie. Klik hier om de show terug te zien.

Wij zijn op vrijdag 14 april terug in De Balie en op NPO Politiek! Kaarten zijn nu al verkrijgbaar.